AKTIVNOSTI

06.12.2018. Dan Pomorskog fakulteta u Splitu

Predsjednik i članovi Udruge sudjelovali su na svečanosti obilježavanja Dana fakulteta na Pomorskom fakultetu u Splitu.

 

05.12.2018. Domjenak uoči svetoga Nikole

U organizaciji Udruge pomorskih strojara Split i Udruge pomorskih kapetana Split organiziran je tradicionalni domjenak u prostorijama doma Hrvatske vojske, Poljudsko šetalište 1 u Splitu, već 19. godinu zaredom.

 

05.12.2018. Polaganje vijenca ispod spomenika palim pomorcima

Predstavnici Sindikata pomoraca Hrvatske i Grada Splita danas su na Katalinića brigu u 11:00 sati ispod spomenika palim pomorcima, uoči blagdana Svetog Nikole, položili vijence u čast i sjećanje svim poginulim i nestalim pomorcima. Predsjednik i članovi Udruge pomorskih strojara Split tradicionalno su prisustvolavi polaganju vijenaca.

 

03.12.2018. Dodjela priznanja Plave vrpce Vjesnika u Zadru

U organizaciji Sindikata pomoraca Hrvatske svečana dodjela priznanja Plava vrpca Vjesnika održana je u Zadru. Dobitnik Plave vrpce Vjesnika 2018. u pojedinačnoj konkurenciji je ronilac Andi  Marović (30) iz Komiže, dok je u momčadskoj konkurenciji Plava vrpca Vjesnika 2018. pripala Vatrogasnoj zajednici Dubrovačko-neretvanske županije, pod zapovjedništvom Stjepana Simovića. Posebno priznanje dodijeljeno je legendarnom direktoru zadarske Tankerske plovidbe, Stanku Baniću i MB “Tijat“, najstarijem brodu iz flote Jadrolinije. Na prigodnoj svečanosti su sudjelovali predsjednik i članovi Udruge pomorskih strojara.

 

19.10.2018. Stručno predavanje na Pomorskom fakultetu u Splitu

U organizaciji Udruge pomorskih strojara Split i Pomorskog fakulteta u Splitu dana 19. listopada 2018. u amfiteatru pomorskog fakulteta održano je stručno predavanje za javnost, studente i nastavnike na temu “Plutajući terminali za uplinjavanje ukapljenog prirodnog plina – tehničke mogućnosti i zaštita okoline”. Predavač je bio Predsjednik Udruge pomorskih strojara, strojarski inspektor Frane Martinić, pom. st. I. kl. Na predavanju su predstavljeni različiti tankeri za prijevoz ukapljenog prirodnog plina s pripadajućim propulzijama. Objašnjen je proces uplinjavanja terata kod plutajućih terminala, a najveću zainteresiranost izazvao je zatvoreni ciklus uplinjavanja zbog zaštite okoline.

PLUTAJUĆI TERMINALI ZA UPLINJAVANJE UKAPLJENOG PRIRODNOG PLINA – TEHNIČKE MOGUĆNOSTI POSTROJENJA I ZAŠTITA OKOLINE

 

24.07.2018. Konferencija o sigurnosti na Jadranu

Predsjednik i članovi Udruge pomorskih strojara Split sudjelovali su na Konferenciji o sigurnosti na Jadranu u organizaciji Slobodne Dalmacije u amfiteatru Pomorskog fakulteta u Splitu.   Moderatori rasprave, novinari Jadran Marinković i Saša Ljubičić zaželjeli su dobrodošlicu sudionicima. O aktualnoj problematici pojačanje sigurnosti na moru govorili su i Dragan Lozančić, ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje, Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova, Damir Krstičević, ministar obrane, kapetan Siniša Orlić kao pomoćnik ministra mora, prometa i infrastrukture, Ivo Raffanelli zapovjednik Hrvatske ratne mornarice, voditeljica Nacionalnog pomorskog centra Mirna Bašić Kovač, zatim direktor Odašiljača i veza Mate Botica, te Vinko Prizmić, pročelnik  Hrvatske gorske službe spašavanja. Sudionici rasprave složili su se da treba poboljšati komunikaciju među državnim službama, no podjeljenih su mišljenja oko uspostave zajedničkog operativnog centra.

 

25.05.2018. Predavanje na Pomorskom fakultetu u Splitu

Dana, 25. svibnja 2018. godine u amfiteatru A 1.3 na Pomorskom fakultetu u Spltu, Udruga pomorskih strojara Split i  Pomorski fakultet u Splitu organizirali su  predavanje za stručnu javnost, studente i nastavnike na temu: “Ukupni stupanj djelovanja brodskog pogona pri upotrebi ukapljenog prirodnog plina kao goriva”. Predavač je bio upravitelj stroja Dušan Vukojević, pomorski strojar I. klase. Prisutni su bili upoznati s primjenom, te ocjenom učinkovitosti brodskog pogona na suvremenim tankerima za prijevoz ukapljenog prirodnog plina (engl. LNG – Liquefied Natural Gas). Predstavljena je usporedba parno-turbinskog i dizel-električnog postrojenja s korištenjem dvije (engl. DFDE – Dual Fuel Diesel Electric), odnosno tri (engl. TFDE – Three Fuel Diesel Elecric) vrste goriva. U analizi su pokazani relevantni podatci prikupljeni s brodova pri ekspolataciji tijekom 2018. godine, koji daju uvid u razvoj i buduću upotrebu navadenih brodskih pogonskih sustava.

UKUPNI STUPANJ DJELOVANJA BRODSKOG POGONA PRI UPOTREBI UKAPLJENOG PRIRODNOG PLIN

 

05.12.2017. Izborna Skupština Udruge pomorskih strojara – Split

Redovita  Izborna Skupštine Udruge pomorskih strojara – Split održana je dana 05.12.2017. u prostorijama doma Hrvatske vojske, Poljudsko šetalište 1 u Splitu. Skupština je započela rad u 17:30 sati. Skupštinu je sazvao Upravni odbor Udruge, temeljem članka 15. statuta Udruge.

ZAPISNIK S IZBORNE SKUPŠTINE